Skip to main content

Sepet

Arama Motoru Optimizasyonu

Yandex SEO

Yazar: 6 Mart 2013Aralık 25th, 2019Yorum Yapılmamış

Yandex, bildiğiniz üzere Rusya’da yayın yapan en büyük arama motoru konumunda. Google’a Rusya’da geçit vermiyor ve geçtiğimiz yıl Yandex.com.tr olarak Türkiye’de de hizmet vermeye başladı ve reklamlarla yeri göğü inletti.

Yandex, Türkiye’de yayın hayatına başladıktan sonra fazlası ile inceledim ve gelişimini takip ettim, fakat hala kendisinden bekleneni verebilmiş değil.

Beni açıkçası tasarımı ya da servisleri pek ilgilendirmiyor. Sade olmayan bir tasarımı var bu bana göre bir eksi ve gerçekten kaliteli servisleri var der geçerim.

Arama motoru olarak inceleyek olursak çok şey konuşabilirim elbette.

Öncelikle Google Webmaster Tools kadar detaylı ve açık değil Yandex Webmaster bölümü, pek yetersiz ve tam bir yönetimde bulunmak güç. Yeni olmasından ötürü Türkçe kaynakları da yetersiz, yardım, destek bölümü pek de sorularınızı cevaplamaya yetmiyor. Bu durum da deneme yanılma yöntemi ile fikir edinmemizi şart kılıyor.

Arama sonuçlarına baktığımda Yandex için kalitenin pek de öneminin olmadığını görüyorum. Bu elbette bir geçiş süreci fakat Google’ın sahip olduğu arama teknolojisinin ve algoritma kalitesinin çok uzağında. Yandex arama motoruna özel bir SEO çalışması kuvvetle muhtemel Google’da sıralama kaybına sebep olacaktır.

Kendimce listelediğim Yandex için SEO maddeleri şunlar:

  • Yandex site yaşına değer veriyor.
  • Backlink kalitesinden çok, backlink çeşitliliğine önem vermekte. Bu durumda Hacklink gibi yöntemler ile backlink sağlamanın yolunu açmakta, rekabet olan sektörlerde de bu tarz sıkıntılar çokça yaşandığından doğal bir çalışma ile üste geçmek pek zor.
  • Site kalitesine pek önem verdiği söylenemez, şöyle ki Google üzerinde kalite kuralları ihlalinden düşüş yaşamış, sıralamalardan çıkarılmış bir çok web sitesine Yandex’te ilk sayfalarda rastlayabilirsiniz.
  • Güncelliğin de pek bir önemi yok şu an, aylar önce giriş yapılmış web sitelerine, önemli kelimelerde ilk sıralarda rastlayabiliyorsunuz.

Ayrıca arama sorgularında çıkan sonuçların değişim hızı Google’a göre çok çok çok düşük. Geç güncellenen bir arama motor Yandex.
Öte yandan kendi servislerini kullanan web sitelerine hafiften torpil geçiyor gibi görünüyor. Bu servislere örnek olarak Yandex Metrica verilebilir. Tabi Yandex Webmaster bölümüne kayıt yaptırmak da şart.

Elbette şu an için arama motoru olarak pek de yoğun kullanılmayan bir web sitesi, zamanla biraz daha kullanım oranı yükselecek ve algoritmaları da mantıklı, detaylı bir hal alacaktır.

Yandex’in webmasterlara tavsiyeler bölümüne baktığımızda, teorik olarak mantıklı, akılcı kalite kuralları getirdiğini görüyoruz, hemen hemen Google kalite politikaları ile aynı kurallar yer almakta fakat teoride yer alan bu kurallar ne yazık ki henüz pratiğe dökülmüş değil.
Bunun sebebi de elbette henüz yeni bir arama motoru olması, zamanla bu konularda da hızlı adımlar atacaktır.

Yandex’e özel bir SEO çalışmasının şu an için pek mümkün olmamasının bir sebebi de Google üzerinde SEO için kullandığımız servislerin Yandex üzerinde henüz Türkçe diline ve Türkiye’ye özel olarak var olmamasıdır. Örneğin Google Adwords aracı olarak Anahtar Kelime Aracı’nın bir benzeri de Yandex’te mevcut fakat Türkiye’ye özel kelime istatistiklerine bakmanıza imkan tanımıyor şu an için.

Öte yandan Yandex ile alakalı birkaç ufak ipucu vermem gerekirse

, Yandex Webmaster bölümünde bölge seçimi kısmından Türkiye’yi hedeflemek pek faydalı olabilir, çünkü açık şekilde görülüyor ki .com.tr, .gen.tr şeklinde uzantılı web siteleri sonuçlarda ciddi avantajlar sağlamakta, bunun sebebi de .com.tr’nin Türkiye’ye özel bir uzantı oluşunun Yandex tarafından bilinmesi ve otomatik olarak coğrafi hedef olarak Türkiye’nin seçilmesi. Eğer .tr uzantılı bir domaine sahip değilseniz bu işi manuel olarak gerçekleştirmeniz gerekli.

Google ile çakışan bir algoritma farkını da dile getirmekte fayda var. Örneğin; bir web sitesine SEO çalışması yaparken anahtar kelime hedeflenir fakat sürekli aynı anahtar kelimelerden link çıkmak yerine site adresinden, “buraya tıklayınız” gibi yönlendirme cümlelerinden link çıkmak da şart olur, bunun sebebi doğal bir SEO çalışması yapabilmektir, fakat Yandex’in bizzat öğütlediği bu tip bağlantılar almak yerine hedef kelimenizden bağlantı almanız yönünde.
Yandex’in bu önerisinden anlaşılıyor ki, Doğal Olmayan Bağlantıların tespitinde Google kadar başarılı değil ve olamayacak ve bu durum da en başta söylediğim Yandex için çalışma yapmak Google’da sıralama kaybı yaratır sözümü kanıtlar nitelikte.

Son olarak Yandex siteninizin yayında kalma süresi ve kesintiler ile de ciddi anlamda ilgilenmekte. Sağlam bir hostinge ya da sunucuya sahip olmanız başarı için şart.

Yorum Yapın