Skip to main content

Sepet

Arama Motoru Optimizasyonu

Penguen 4.0; Kendini Tekrar Mı, Köklü Bir Değişim Mi?

Yazar: 11 Aralık 2016Aralık 25th, 20191 Yorum

Özel olarak Spam linklerle savaşmak üzere geliştirilen ve birkaç senedir sıralama kriterlerinin en önemli bileşenlerinden biri olan Penguen algoritması, son 4.0 güncellemesinden sonra algoritmanın çekirdeğini oluşturan en önemli parça haline gelmiş gibi görünüyor. Güncelleme sonrasında yapılan tartışmalara, bazı web sitelerinin sıralamada bir hayli gerilere düşmesinden kaynaklı eleştirilere bakıldığında aslında tüm bu serzenişler bizim için şaşırtıcı değil, aksine alışılagelmiş şikâyetler… Eylül sonu gibi içeriklerin netleşmesine dair bilgilerin verilmesinden hemen sonra başlayan kaygı, Ekim başında sıralamalardaki değişimle beraber “her zaman olduğu üzere” bazı site sahipleri için büyük bir dert kaynağı oldu. Milat olarak Penguen 1.0 alınırsa ve Penguen 3.0 modeli sonrası küçük güncelleme paketlerine bakılırsa bu birincil güncellemelerden sonra her zaman için birilerine “ceza” kesildiğini gördüğümüzden, tüm bu sürecin en başından şikâyetlerin de nasıl olacağını az çok tahmin ediyorduk. Nitekim Penguen 4.0 için geçen haftaların ardından artık Google algoritmasının belkemiğini Penguen’in oluşturduğunu kesin bir dille söylemek mümkün.

Geçmişten Bugüne Ne Değişti?

Penguen algoritmasının 1.0 birincil güncellemesinden son döneme kadar olan genel algı; yeni bir güncelleme sonrasında ceza alan sitelerin, tekrar “Google’ın gözüne girmek için” aylarca beklemesi gerektiği üzerineydi. Bu konuyu biraz daha açarsak, ilk güncelleme öncesinde Google yeni algoritması için web sitelerinden bilgi toplar ve nerelere müdahale edileceğine kesin karar verdikten sonra algoritmasını hazırlamaya koyulurdu. Bu sürecin ardından internetin vahşi doğasına salıverilen algoritma, kimsenin gözünün yaşına bakmadan ceza kesmeye başlardı.

Bu süreç zarfında sıralamalardan geri dönmemek üzere yok olan web sitelerinden sayfalarca geriye düşenlere kadar ceza kesilenlere, yaptığı yanlıştan dönmek üzere süre verilirdi. Tabi

Koupit Priligy

, bu sürenin yaygın olarak 6 ay kadar olduğu söylenir ancak ceza kesilen web sitesi sahiplerinin daha da uzun beklemesi gerekebilirdi. Algoritma güncellemesinde bu sorunu yaşayanlara Google bir nevi; “link inşasında, içeriğinde ve etiketlerin yönetiminde yanlış bir şeyler yaptın ve cezalandırıldın. Şimdi tüm bu hatalarını düzelt ve bir sonraki güncellemeye kadar bekle” demiş oluyordu. Ne var ki, Penguen algoritmasının geldiği son nokta itibarıyla yani 4.0 güncellemesinden hemen sonra bu durumun değiştiğini görüyoruz.

Tüm siteyi bir bütün olarak değerlendiren eski Penguen algoritmaları (-ki Panda’nın da geçmişte bundan farklı olmadığını görüyoruz) birkaç sayfada kötü linkler olsa dahi tüm domaini bu gidişattan sorumlu tutuyordu. Yani eski Penguen için bir sayfanın “kötü” olmasıyla tüm sitenin kötü olması arasında pek de fark yoktu, zira Penguen tüm sayfaları aynı bütünün parçası olarak kabul ediyor; “tek sayfa=tüm site” diyebiliyordu. Tabi, kaideyi bozmayan bazı istisnai durumlar hariç.

Sayfayı ve Domaini Cezalandırmak Arasındaki Fark

Eski Penguen site sahiplerine adeta “sen bu sayfada Spam yapıyorsun, ben de tüm domaine ceza kesiyorum” derken yeni güncelleme sonrasında algoritmanın parçalardaki sorunun, bütünü ne kadar alâkadar ettiğiyle ilgilendiğini görüyoruz. Bu değişiklikse çok ama çok önemli! Artık her sayfanın kendi başına cezalandırıldığı yeni bir döneme girdiğimizi işaret eden bu değişiklik, bilhassa birkaç sayfadan oluşmayan girift yapılı web siteleri için sevindirici bir haber. Yüzlerce, binlerce sayfayı nasıl sürekli “Google’ın istediği gibi” tutacağını merak eden ve birkaç sayfadaki problem yüzünden cezanın tüm siteye kesildiğinden şikâyet edenler yeni Penguen’i daha fazla sevecekmiş gibi görünüyor. Aslında bu adımlar neticesindeki sayfalardaki “kötü” linklerde kurtulan (disavoewing) site sahipleri bir yandan da Google’ın tüm bu işe yaramayan linkler hakkında bilgi edinmesini sağlıyor. Bu işlemleri yapan site sahipleri sayesinde hangi linklerin çöp olduğunu öğrenen Google ise şüphesiz tüm bu bilgiyi bir sonraki güncellemesi için kaynak olarak kullanacaktır…

1 Yorum

  • Kıvanç Soylu dedi ki:

    Rakip Sitelerden Çok Fazla Kötü Link Kasılıyordu. Google Disavow Aracını kullanırık bu linkleri engelliyorum. Şuan Çok İyi Sıralamadayım.

Yorum Yapın