Skip to main content

Sepet

Arama Motoru Optimizasyonu

E-Ticaret Sitelerinin Genel SEO Problemleri

Yazar: 25 Ocak 2016Aralık 25th, 2019Yorum Yapılmamış

Türkiye’de E-ticaret sitelerinin genel seo problemleri, sıkıntıları hemen hemen aynı. Elbette ben burada devleşmiş sitelerden örneğin Hepsiburada.com, Gittigidiyor.com gibi sitelerden bahsetmiyorum.

Hemen hemen herkes düşük maliyetler sebebi ile hazır e-ticaret siteleri satan yaygın firmalardan hizmet alma yolunu seçiyor. Fakat siz ne denli gelişmiş bir paket satın alsanız da benim incelediğim kadarı ile seo problemlerini çözmüş bir e-ticaret yazılımı ne yazık ki yok.

Dahası bu tarz hazır e-ticaret paketleri de bu seo problemlerini çözme konusunda herhangi bir aksiyon almadıkları gibi almanıza da çok müsade etmiyorlar.

Ortak problemler nedir listeleyelim:

1- Stok dışı kalan ürünlerin linklerinin silinmesi

2- Xml ile çekilmiş kopya içerikler

3- Dolaşımın Yetersizliği

4- Mobil Uyum Problemleri

Stok dışı ya da satıştan kalkan ürünlerin linklerinin silinmesi

Hemen hemen her e-ticaret sitesinin gerçekleştirdiği bir hata bu. Stokları tükenen ürünün ya da artık satıştan kalkmış bir ürünün url’inin tamamen kaldırılması aslında e-ticaret sitelerine SEO açısından zarar vermekte.

Şöyle düşünün

, hemen hemen her e-ticaret sitesinin ürün sayfasında sosyal medya paylaşım, beğeni butonları bulunuyor. Dahası eğer ziyaretçi çeken bir ürünse bu ürünün linkleri başka web sitelerinde de paylaşılıyor. Fakat siz bu linkleri tamamen kaldırdığınızda doğal olarak o ürünün diğer web sitelerinde paylaşılmasından kaynaklı olumlu etkiyi de yok ediyorsunuz.

Doğru uygulama ise şu şekilde olmalı: Artık üretimi yapılmayan ya da stoklarda bulunmayan ürünü, site içi aramadan ulaşılamayacak hale getirip (bu sayede kullanıcılarınıza satın alamayacakları bir ürünü göstermeyip, onların işini kolaylaştırmış olacaksınız) direkt url ziyaretlerinde ürünü eski bilgileri ile gösterip, artık bu ürünün satışta olmadığını belirten bir uyarı çıkarmak ve o ürüne benzer diğer ürünlere yönlendirmektir. Hatta stok yetersizliğinden kaynaklı geçici bir problem ise, kullanıcılarınıza ürün geldiğinde haberdar et şeklinde bir hizmet de sunmalısınız.

Xml ile çekilmiş kopya içerikler

Türkiye’deki e-ticaret sitelerinin başlıca problemlerinden biri de ürün açıklamaları birebir aynı ürünlerin çok fazla sitede yer alması. E-Ticaret artık ucuz bir iş değil. İçerik üretimine de bir bütçe ayırmak zorundasınız artık. Zaten aynı ürünler hemen hemen tüm e-ticaret sitelerinde mevcut.

Arama motorlarının sizin ürünlerinizi ön planda göstermesi için bir sebep vermeniz gerekiyor. Popüler e-ticaret sitelerinde yazan ürün açıklamalarını kullanmak ise kesinlikle doğru yöntem değil. Ürün detay sayfalarını profesyonelleştirmeli ve zenginleştirmelisiniz.

Ürün detay sayfalarınızı başarılı hale getirmek için;

  • Özgün açıklamalara yer verin
  • Kaliteli ve çeşitli açılardan çekilmiş ürün görselleri kullanın
  • İmkan dahilindeyse ürün videosunu ekleyin
  • Kullanıcılara ürün ile alakalı yorum ekleme şansı verin ve yorum yapmalarını birkaç platform birden kullanarak kolaylaştırın. (Site içi yorum, Facebook Comment…)
  • Faydalı yorumları ayrı bir şekilde öne çıkararak, içeriğinize dahil edin ve içeriğinizi zenginleştirin
  • Benzer ürünlere bağlantı oluşturun

Dolaşımın Yetersizliği

Dolaşımdan kastımız “Gezinme”. Site içerisinde gezinmenin anlaşılır, belli bir mantığa dayalı ve SEO yönergelerine uygun olması gerekiyor.

E-Ticaret siteleri genel olarak çokça kategori bulundururlar. Ana kategoriler, alt kategoriler, 2. basamak alt kategoriler…

Öncelikle kategorilendirme yaparken kategorilerinizin 3 basamaktan daha aşağıya inmemesini sağlamak mantıklı bir karar olabilir. Bu aslında pagerank dağılımı ile alakalıdır. Her ne kadar Google pagerank rakamlarını gizlemiş olsa da bu algoritmayı hala kullanmakta.

Örneğin;
eticaretsitesi.com/anne-bebek-oyuncak/bebek/guvenlik-saglik-urunleri/saglik-kontrol-urunleri

Şeklindeki bir kategorilendirme çok da başarılı sayılmaz. Kategorilendirme 4 basamaktan oluşuyor, bu da en son basamak için çok az değer paylaşımı yapılacağı manasına geliyor. Kategorileri bu kadar derine indirmek yerine olabildiğince yüzeyde tutmakta fayda var.

eticaretsitesi.com/bebek/guvenlik-saglik-urunleri/saglik-kontrol-urunleri bu haliyle kullanım daha başarılı sonuçlar verecektir.

Zaten popüler e-ticaret sitelerine bakarsanız bu durumu uyguladıklarına şahit olursunuz. Kategorilerini olabildiğince ana dizine yakın tutarlar.

Dahası bu kategori url’lerine kolay ulaşılabilir olması da çok önemlidir. Bu iş için de header bölümünde bir mega menü inşası çok iş görecektir.

hepsiburada megamenu

Mobil Uyum Problemleri

Responsive Web Design (Duyarlı Web Tasarım) artık günümüzde olmazsa olmaz bir web standardı haline geldi. Günümüzde internet kullanıcılarının %60’ı internete mobil aygıtlar aracılığı ile bağlanmakta.

Bu nedenle başarılı bir mobil tasarım şart! Mobil tasarım yaparken de dikkat etmeniz gereken yönergeleri Google’ın sunmuş olduğu bu sayfadan edinebilirsiniz.

https://developers.google.com/webmasters/mobile-sites/?hl=tr

Duyuru

Tam SEO ekibi yeni bir yapılanma içerisinde, pek yakında kendi geliştirdiğimiz e-ticaret yazılımı ile karşınızda olacağız. Piyasadaki her türlü e-ticaret yazılımından çok daha başarılı bir altyapı için uğraşıyoruz. En büyük avantajı da zaten bir web sitesinde olması gereken tüm özellikler herhangi bir ücret farkı olmaksızın, ayrı bir şekilde satışa sunulmadan pakete dahil olacak.

Bekleyin!

Yorum Yapın