Skip to main content

Sepet

Arama Motoru Optimizasyonu

Backlink Profilini İnceleme ve Anlama

Yazar: 24 Haziran 2013Aralık 25th, 20198 Yorum

Öncelikle konuya Google Penguen 2.0 güncellemesi ile giriş yapalım.  Penguen 2.0 güncellemesinden sonra görünen o ki Google algoritmasını hatalı backlink profiline sahip olan siteleri geri plana düşerecek şekilde güncelledi. 22 May 2013 tarihinde aktif olan yeni algoritma zannediyorum ki çok fazla kişinin canını sıktı.

Fakat ben kendim için konuşmalıyım ki bu güncellemeden pek memnun oldum. Evet SEO danışmanlığı verdiğim bazı büyük siteler de az da olsa bu yeni algoritmadan etkilendi fakat SEO konusunda bugüne kadar sadece Tamseo ekibinin elinde olan projeler inanılmaz yükselişler gösterdi.

Her ne kadar Penguen 2.0 bizim yararımıza gerçekleşmiş olsa da genel olarak inceleme yaptığımda görüyorum ki, oldukça yetersiz bir algoritma düzenlemesi olmuş. Tamam spam yapan web siteleri gerçekten de ceza almış görünüyor fakat hala illegal yöntemler ile sıralama elde etmiş web siteleri (örneğin hacklink) yüksek sıralamalarda bulunmaya devam etmekte.

Hani ekmek çalan hapse atılır da, banka hortumlayan yurtdışına kaçar bir şekilde ya o misal.

Web sitelerinden örnek verip hedef göstermek gibi bir niyetim yok, fakat çalışma yaptığımız her sektör ile alakalı aramalarda az da olsa bu gibi sitelere rastlıyorum hala.

Öte yandan kaliteli içeriğin

ohne-rezeptkaufen.com

, güncel web sitelerin öne çıktığı, ödüllendirildiği de aşikar. Çok az backlinke sahip web siteleri, sağlam içerikler üreterek iyi sıralamalar elde etti.

Penguen 2.0 en çok hatalı ya da kalitesiz backlink profiline sahip web sitelerini vurmuş gibi görünüyor. Bu nedenle bir web sitesinin backlink profilini inceleme ve anlama konusuna eğilmekte fayda görüyorum.

google penguin 2

Google Penguen güncellemesi hakkında ingilizce dilinde hazırlanmış bir infografik. Durumu güzel özetliyor.

Nicelik Değil Nitelik

SEO’da elbette backlinkler hala çok önemli, bu herkesçe bilinen bir gerçek. Fakat eski zamanlara nazaran artık backlinklerin kaç tane olduğundan çok ne kadar kaliteli olduğu mühim.
Tamam Yandex, Bing, Yahoo için aynı şey söz konusu değil, fakat zannediyorum ki hepimiz için dikkate alınması gereken asıl arama motoru kesinlikle Google.

Backlinklerinizi inceleyebilmeniz için size önerebileceğim en iyi servis kesinlikle ahrefs.com, ahrefs ile anchor textlerinizi (Hangi kelimelerden link almışsınız), size link veren siteleri, hangi sayfalardan link aldığınızı, gelen linkin çeşidi (text, image, iframe…), gelen linklerin zamanı hakkında çok çeşitli ve detaylı bilgiler edinmeniz mümkün.

Böyle bir servis elinizin altındayken (ki aynı hizmeti veren fazlaca servis bulunuyor) hatalı backlinkleri ayıklamak pek de zor olmasa gerek.
Sitenizin bir sağlık problemi olsun (Örneğin Doğal Olmayan Bağlantılar Uyarısı) ya da olmasın, siteniz cezalandırılmış olsun ya da olmasın, backlink profilinizi belli periyotlar ile incelemenizde fayda var.

Sitenizin sıralama durumları çok çok iyiyse sadece kontrol edin ve geçin, fakat her şeyi dört dörtlük yapıyor ve gerçekten de sitenizin arama performansını yetersiz buluyorsanız sorun kuvvetle muhtemel sitenin mevcut backlink profili ile alakalıdır.

Backlinkleriniz silinmiş olabilir, hatalı backlinkler almış olabilir ya da yeterince backlinke sahip olmayabilirmisiniz.

Backlinkleriniz silinmişse, ben bunda çok büyük bir sıkıntı görmüyorum, her link bir gün silinebilir. Gayet doğal bir durum. Telafisi basit. Para harcayıp da link satın almışsanız ve bu link silinmişse bence sevinmelisiniz bile. Çünkü bildiğiniz üzere link satın almak Google nezdinde en büyük hatalardan biri.

Bu şekilde çalışmalar sergileyip sonunda cezalandırılan web siteleri biz bu linkleri reddedip, siteyi cezalı durumdan kurtaralım diye ciddi meblağlar harcıyorlar, hatırlatalım.

Yeterince backlink’e sahip değilseniz de, acele etmeyin, zamanla olacaktır.

Fakat hatalı ya da zararlı backlink profiline sahipseniz işte bu düzeltilmesi gereken bir problemdir. Peki ya nedir hatalı backlinkler ?

Aslında çok basit fark edebilirsiniz, ben şu soruları yönelterek tespit ediyorum:

  • Bu link benim web sitem ile alakalı mı ?
    Eğer cevap hayırsa bu link zararlıdır. Örneğin Tamseo.com.tr için düşünelim, Giyim ürünleri satışı yapan bir E-Ticaret sitesinin, Kırmızı Erkek Kazak sayfasından Tamseo.com.tr’ye link gelmesi pek mantıksız olur. Tabi bu tarz linkler büyük web sitelerine gelebilir fakat burada da dikkat edilmesi gereken asıl husus yoğunluktur.
  • Link verilirken kullanılan anahtar kelime benim web sitem ya da sayfam ile alakalı mı ?
    Alakasız anchor textler kullanılarak gelen backlinkler zaman zaman sıkıntı yaratabilir. Tabi yine konu tamamen yoğunluklar ile alakalı, örneğin Tamseo.com.tr’ye link verilirken kabul edilebilir anahtar kelimeleri düşünelim. SEO kelimesinden gelmesi normaldir, Tam SEO,TAMSEO,TAM,TAMSEO+’da öyle. Fakat Hatalı SEO, Yanlış SEO, Wiki SEO gibi anahtar kelimeler kullanılarak yoğun bir akış olması normal karşılanamaz. Anti SEO çalışmaları sadece yetişkinlere özel birtakım kelimeler kullanılarak gerçekleştirilmez. Bu konuda dikkatli olmalısınız.
  • Link veren site kaliteli mi ?
    Google’ın hiçbir kalite kuralına uymayan web sitelerinden link almanız sizi ciddi zarara sokacaktır. Sitenin içeriklerine, tasarımına göz atın, kalitesiz siteler kendilerini çok basit bir şekilde belli ederler.
  •  

Hatalı ya da zararlı backlinkleri tespit ettikten sonra yapılması gereken şey, Google’ın Disavow Links aparatı (Link Reddetme Aracı) yardımı ile bu linkleri reddetmektir.
Disavow Links kullanımı ile alakalı detaylı bilgileri şu makalelerde bulabilirsiniz:
(bkz: disavow links)
(bkz: seo saldırıları ile mücadele)

Özellikle Türkiye’de webmasterların geneli siteleri ile alakalı gözle görülür bir sıkıntı olmadıkça ya da herhangi bir cezalandırma durumu söz konusu olmadıkça siteye bir müdahale yapmaktan kaçınmaktalar.
Oysa sağlıklı bir web sitesi için, özellikle sitenin backlink profilinin düzenli periyotlar ile incelenmesinde fayda var. Erken teşhis burada da çoğu kez hayat kurtarmakta.

Üstelik yerinde müdahale ile sadece backlink profilinizi sağlıklı duruma getirerek, sitenizin arama performansının daha da iyileştiğine şahit olabilirsiniz.

8 Yorum

  • Barış Ay dedi ki:

    “itp.nyu.edu/we/2012/2012/02/01/we-festival-pics-and-videos/”

    yazdıklarınla ne kadar çeliştiğin hacklink kullandığın open site explorerde belli.
    kime masal anlatıyorsun:)
    hacklink şikayeti yapıldı.

    • Bu kadar kötü niyet neden acaba ?

      Ben hacklink yapmam, bir siteyi hacklemek konusunda da pek bir bilgi sahibi değilim. Ayrıca hacklink yapmadığımı ve bana saldırıldığını size şu şekilde kanıtlayabilirim:
      Tamseo Disavow

      Görselde de görüldüğü üzere 24.06.2013 tarihinde 3726 Alan adını disavow aracı ile reddettiğim görülmekte. Toplam backlink veren domain sayısını da görebilirsiniz Ahrefs ya da Open Site Explorer’da.

      Öte yandan her şeyi bırakıp, gerçekten de benim konumdaki birinin kendi sitesine “Hatalı SEO” şeklinde anchor text kullanıp backlink çalışması gerçekleştirecek olması pek mantıklı değil gibi di mi ? Hani ciddi bir rahatsızlık geçirmiş olmam gerekli sanki.
      Saldırı Kanıtları
      (Not: Görselin üstüne tıklayarak büyütebilirsiniz. Adres çubuğu ve imleç ile linkin üzerine gelindiğinde çıkan URL net şekilde görülmektedir.)

      Velhasıl biri hakkında peşin yargıya varmadan önce o konu hakkında iyice bilgi sahibi olmakta fayda var.

      Zaten saldırıların yapıldığını da bundan bir önceki makalemde dile getirmiştim, buyrun okuyun:
      SEO Saldırıları ile Mücadele

    • Mesut HAMARAT dedi ki:

      Barış Ay,
      Hangi çekememezlik duygusu ile bunları yazdığını bilmiyorum ama ben yine de bilgisizliğine yorumlayayım. Yaklaşık 5 yıldır sektördeyim, çok kavgalar, karalamalar gördüm ama seninki gibisini görmedim inan. Tamseo’yu herkes gibi ben de takip ediyorum ve her gerçekçi yaklaşan gibi bende Tamseo’nun hacklink yapmadığını biliyorum. Başarısının hacklinke dayanmadığını biliyorum.
      Aslında biliyorum demekte mantıksız çünkü hacklink yapıldığını gösteren herhangi bir durum söz konusu değil. Velhasıl Opensiteexplorer’daki kutucuğa site adresi yazarak “abooow bu site heyk yapıyor” demekle yürümüyor bu işler. Etik değil yani 🙂 İlla elde ettiğin verilerle analiz yapmayı öğrenecem diyorsan Çağdaş Akagündüz’e söyle elemanlarından birini sana yönlendirsin 😉

      Herkese iyi çalışmalar.

  • Çağrı dedi ki:

    Merhaba Çağdaş Bey;

    Öncelikle hiç bir SEO blogunda nedense bir türlü yayınlanmayan bu güncelleme makalesi için teşekkür ederim.

    Güncellemede bence backlink sayısı veya kalite kriterlerinden daha çok; linklerin veriliş şeklinin daha önemli olduğunu düşünüyorum. Mevcut sitelerimde bunu gördüm, özellikle backlink alımlarını iki kelime odaklı yaptığım sitelerde ciddi sıra kayıpları yaşadım.

    Bu konuda bilgi verebilir misiniz; link inşaası yaparken, anahtar kelime yüzdesi, image backlink yüzdesi, domain link, url’siz link ve noText link oranları hakkında?

    Ayrıca noText link tam olarak ne anlama gelmektedir, nasıl verilir. Bu konuda da bilgi verirseniz sevinirim.

    • Link inşaası yaparken, açıkçası şu kadar image backlink, bu kadar direkt text backlink tarzında bir oranla çalışma yapmıyorum. Tek dikkat ettiğim arada sırada çeşitlilik yaratmak.

      NoText tam olarak herhangi bir metinden link çıkmamaya verilen ad oluyor. Örneğin, direkt tamseo.com.tr url’ini (buraya http kullanmadan yazdım tabi) herhangi bir yerde paylaşırsam bu NoText olarak geçecektir.

  • birisi dedi ki:

    Zamanında bende ilk sayfadaydım çağdaş aynı şeyleri bende yaşadım seo diye bağlantı verdiler kaldırttım yetmedi forum tanıtım yaptılar yetmedi footer link verdiler yetmedi seo sitesi açıp ona hacklink kasıp oradan domain adıma link verdiler anlatmak istediğim yanlış anlama beni bir saatten sonra Google’da sana inanmayacak çünkü oradakilerin de alayı ş.. olduğu için site sahibi umurlarında değil site gitmiş filtreye girmiş hak helal kazanç elindeki veriye bakar doğal backlink 15 tane illegal hacklink 55 tane sonuç ne biliyormusun ?

    Doğal olmayan bağlantılar ( engellerim dersin oda bir yere kadar ! ) çünkü adamın tek bildiği elindeki veriler kişiye özel kıyak yapmaz.

    Şimdi 10 kişi idda eder google bu ya yapmaz etmez düzgün çalışırlar vs. ama göründüğü gibi değil engellemeye devam et ama bir saatten sonra sabah kalktığında maili görünce hak verirsin bana.

    ve bunu google yapmak zorunda neden sen örneksin yukarıdaki arkadaşlar inan var inanmayanı var ee haliyle çelişki çünkü sen hacklinkle ilk 3 gelinebileceğini idda ediyorsun siten le tabi aslında olay bu değil ama farklı bakış açısıyla baktığın zaman olay bu.

    Yazma amacım Google yalakası olma çok yalıosun sitenle google tarafsız çok seffaf inanılmaz bir firma gibi gösteriyorsun Türkiye’de 4-5 tane dangalak yüzünden zaten adam tekel oldu Türkiye’de !

  • profesyonelseo dedi ki:

    barış ay az çok beni bilirsin normalde yorum yazmam aslama daha önemlisi haksızlığıda asla gelmem bu adam asla hacklink yapmaz hackling nedir bilmez kimseye çamur atmayalım.

  • Att dedi ki:

    Peki penguenden sonra şu anda backlinkler artık bir işe yaramadığını gördüm çok kötü oldu.

    konu ile alakasız bir sorum olacak “trackback URL” pingback bilmem ne speed. diye bir program var ping gönderiliyor bu ücretli yada ücretsiz bulma şansım varmı?

Yorum Yapın