Skip to main content

Sepet

Arama Motoru Optimizasyonu

Anahtar Kelime Odaklı SEO Çalışmaları

Yazar: 30 Ekim 2013Aralık 25th, 2019Yorum Yapılmamış

Ekim başında devreye giren ve girdiği gibi sıralamalarda da köklü değişimlere neden olan yeni Google algoritması, internet kullanıcılarının değişen alışkanlıklarını bugünden öngörmek ve geleceğin internet dünyasını şekillendirmek adına ilk adımların atılmasını sağlamayı amaçlayan bir değişimin başlangıcı. Önceki senelerde yapılan Panda ve Penguen güncellemelerinden farklı olarak yeni algoritmanın tamamen olmasa dahi büyük oranda farklı bir bakış açısında sahip olması, anahtar kelime odaklı SEO çalışmalarında da farklı bir strateji benimsenmesini gerektiriyor. Bizzat Google tarafından yapılan açıklamalar doğrultusunda uzun kuyruklu anahtar kelimelerin (Long Tail Keywords) bazı alanlarda Google aramalarının %20’sinde kullanıldığı belirtilirken

, bu oranın farklı ülke ve alanlarda %40-%50 seviyesine kadar çıkabildiğinin de altı çiziliyor. Google tarafından açıklanan istatistiksel veriler arasında özellikle firma sahiplerinin, webmasterların ve dijital pazarlamacıların gözden kaçırmaması gerekense; dünya genelinde Google Arama Motoru üzerinden yapılan “tüm aramaların” yaklaşık olarak %20’sinin çok uzun kuyruklu anahtar kelimeler (Extremely Long Tail Keywords) kullanılarak yapıldığı…

Arama Motoru Kullanımında Değişen Alışkanlıklar

Mobil internetin hayatın ayrılmaz bir parçası haline gelmesiyle birlikte Google da algoritmasını konum odaklı bir şekilde geliştirmeye yöneldi. Google sorgularında kullanıcının bulunduğu konum kendisine sunulan arama sonuçlarını ciddi derecede etkilerken, mobil kullanıcıların sesli arama uygulamalarını her geçen gün biraz daha sık kullanması da algoritmada köklü değişimler yapılmasına neden oldu. Günlük yaşamda kullanılan dilin, arama motoru başına geçildiğinde kullanılan yazım diliyle kıyas dahi kabul etmeyecek kadar kompleks bir yapıya ve çoklu varyasyona sahip olması neticesinde arama motoru kullanıcılarının kullandığı terimler de daha kompleks bir yapı kazanmaya başlıyor.

Apple kullanıcıların ilk zamanlarda çok fazla şikayet ettiği ve hatta dalga geçtiği Siri’nin uzun çalışmalar sonrasında ABD pazarındaki kullanıcıları memnun edebilecek seviyeye gelmesi, mobil kullanıcıların Google aramalarında sesini kullanmayı tercih etmesine neden olmakta. Android için de bu tür sesli arama uygulamalarının geliştirilmesi sonucunda Google aramalarını çok pratik bir şekilde yapabilen kullanıcılar, söz konusu teknoloji olduğunda her zaman olduğu gibi seçimini “pratiklikten yana” yapıyor. Bütün bunların ötesinde milyar Dolarlık bir yatırım olarak herkesin merakla beklediği Google Glass’ın da kısa zamanda hemen herkesin gözünde görülecek olması, Glass kullanıcılarının da bütün Google sorgularını sesli olarak yapacağı anlamına geliyor. Zaten Google Glass’ın birincil yazılım katmanın sesli komutları algılamaya yönelik olduğunun açıklanması, Google’ın sesli aramalara ne kadar önem verdiğini gösteriyor. Dil kullanarak Google üzerinden herhangi bir şey arayan kullanıcıların çok ama çok daha uzun ve kompleks arama terimlerini kullanması, konunun dönüp dolaşıp yine uzun kuyruklu anahtar kelimelere gelmesine sebebiyet veriyor. Zaten internet kullanıcılarının tüm bu değişen arama motoru kullanım alışkanlıkları Google’ın güncellemeye gitmesine ve bu güncellemenin odağına da geleceğin kullanım alışkanlıklarını koymasına neden oldu.

Uzun Kuyruklu Anahtar Kelimelerle Daha Tutarlı Sonuçlar

Google’a doğrudan yöneltilen eleştirilerin başında, arama motorlarına birkaç kelime yazarak yani “Short Tail Keywords” kullanılarak arama yapıldığında kullanıcıların aradığı içerikle ilgisi bile olmayan birçok siteyi ilk sayfalarda görmesi geliyor. Sadece arattığı kelimenin içinde geçtiği ancak yayınlanan içeriğin aradığı şeyle ilgisi bile olmayan web sitelerini ilk sayfalarda gören Google kullanıcıları, ister istemez yeni bir arama yapmaya ve bu aramasında da daha uzun arama terimleri kullanmaya yöneliyor. Google bu durumu fark ederek kullanıcı memnuniyetini azami seviyeye çıkartma amacıyla algoritmasının daha kompleks arama terimlerini algılayabilecek ve bu doğrultuda çok daha tutarlı sonuçlar sağlayabilecek hale gelmesini istiyor. Bunun için artık Google, arama motoru kullanarak aradığı içeriğe doğrudan ulaşmak isteyen kullanıcılara daha kompleks arama terimleri kullanmayı öneriyor.

Bütün bu gelişmelerse, geçmişte kısa anahtar kelimeleri esas alan SEO çalışmalarına odaklanan web sitelerinin bütün SEO stratejisini gözden geçirmesi gerektiği manasına geliyor. Çoğu webmaster, firma sahibi ve dijital pazarlamacı uzun kuyruklu anahtar kelimelerin aranma hacimlerine teker teker bakarak, bu aranma hacmi çok düşük olan uzun terimler için çalışma yapmanın zaman kaybı olduğunu düşünüyor. Ancak değişen algoritma ile birlikte önemi artan uzun kuyruklu anahtar kelimeleri tekil bir biçimde değil, çoğul olarak değerlendirmek gerekiyor. Firma sahibinin faaliyet gösterdiği sektörü ilgilendiren konularda yapılan Google aramalarında kullanılan “tüm uzun kuyruklu anahtar kelimelere bakıldığında”, toplam arama hacminin firma sahibinin SEO çalışması yaptığı kelimelerden bile daha fazla aranma hacmine sahip olduğu görülebiliyor. Resmin tamamını görmek için uzun kuyruklu anahtar kelimeler bir bütün olarak ele alınmalı ve tüm bu uzun kelime öbeklerinden oluşan arama terimlerinin toplamda nasıl bir ziyaretçi trafiğine işaret ettiğine bakılmalı.

Uzun Kuyruklu Anahtar Kelimelerin Tespiti

Google araçlarını kullanan tüm webmasterların çok iyi bildiği gibi, uzun kuyruklu anahtar kelimelerin tespit edilmesi pek de kolay bir iş değildir. Zaten uzun kuyruklu anahtar kelimeleri de içine alan ve uzun vadeli başarı vaat eden bir SEO çalışması yapmanın en zor yanı; tüm bu uzun kelime öbeklerinden oluşan terimlerin tespit edilmesidir. Ancak Google’ın yeni algoritmasıyla birlikte kullanıcılara daha tutarlı sonuçlara ulaşmak için daha kompleks arama terimleri kullanmayı önermesi, gün geçtikçe bu pek fazla önemsenmeyen uzun kelime öbeklerinin SEO açısından sahip olduğu önemin artacağını gösteriyor. Sesli aramanın sunduğu tartışma götürmez pratiklik nedeniyle her geçen gün daha da fazla internet kullanıcısı Google sorgularını sesini kullanarak yapacak ve bunun neticesinde de arama terimleri günden güne daha da kompleks bir yapı kazanacak.

Şüphesiz şuan için hala Google sesli aramalarının istenen verimlilikle çalıştığını söylemek mümkün olmasa da, internet kullanıcılarının eğiliminin bu yönde olması sebebiyle Google da sistemini geliştirmeyi sürdürecek. Zaten çoğu insan Google’ın yılda yalnızca birkaç defa algoritma değişimine gittiğini düşünse de, Google’ın kendi açıklamalarına bakıldığında algoritmanın sadece 2012 yılında “600’den fazla kez güncellendiği” görülüyor. Yani bir başka değişle Google farkında olmasak da durmaksızın algoritmasını güncelliyor ve tüm bu güncellemelerin odağında da arama motoru kullanıcılarının alışkanlıkları yer alıyor. Uzun vadeli başarı için doğal bir SEO planı yapmak isteyen herkesin, bütün bu sebeplerden dolayı uzun kuyruklu anahtar kelimelere biraz daha fazla önem vermesi gerekiyor.

Yorum Yapın